Lieve dieren

Djoen is altijd al dol geweest op dieren. Weten jullie nog dat ze vroeger zo graag een echt konijntje wilde hebben? En dat ze dolfijnentrainster wilde worden nadat ze in een Dolfinarium door een dolfijn was voorgetrokken? Ja Djoen zat toen in een bootje natuurlijk. Maar na afloop mocht ze de dolfijn even knuffelen. Ze was er meteen verliefd op.

Het echte konijntje is er nooit gekomen en of Djoen later nog dolfijnentrainster gaat worden weet oma niet. Maar dat Djoen erg goed met dieren kan opschieten, dat is wel duidelijk. Uit liefde voor de dieren is ze zelfs opgehouden met vlees eten. Hoewel ze altijd dol was op kippenpootjes, wil ze die nu nooit meer op haar bord hebben. Het allerliefste zou ze willen dat niemand meer vlees at.

Als Djoen en Feetje op een dag bij oma komen eten vraagt oma aan Djoen: “ben je nog steeds vegetarisch?”

Djoen knikt van ja, maar Feetje slaakt een diepe zucht. “Dat heet vegetariër oma. Djoen is niet vegetarisch maar vegetariër.”

Daar heeft Feetje helemaal gelijk in. In elk geval zet oma geen vlees meer op tafel als haar kleinkinderen komen eten.

Maar zal ik nou eens wat vertellen? Pappa en mamma zijn met Djoen en Feetje naar de dierenwinkel geweest om twee cavia's uit te zoeken. En die hebben ze toen mee naar huis genomen met een grote kooi en zaagsel en voer. Eindelijk heeft Djoen haar eigen echte knuffeldier. En Feetje is er ook heel blij mee. Ze hebben de cavia's Pippie en Snoepie genoemd. De ene is wit met bruin gevlekt en de andere is zwart, met veel haar voor de ogen. De meisjes zijn allebei dol op de diertjes, maar vooral Djoen is veel aan het knuffelen. Ze wordt er helemaal rustig van als ze met Pippie op schoot zit. Of met Snoepie.

Djoen en Feetje hebben natuurlijk niet de hele dag de tijd om te knuffelen. Ze moeten ook naar school, naar klimles, naar balletles en zwemles. Oh, wat hebben ze het druk. Feetje heeft pas een balletuitvoering gegeven met haar club. Tjonge, wat was dat prachtig. En nu gaan allebei de meisjes diploma zwemmen. Feetje gaat voor de A en Djoen voor de C, want die heeft al eerder haar A en B diploma gehaald. Pappa en mamma zijn natuurlijk naar het zwembad gekomen om te kijken, maar allebei de oma's ook. Want oma Ha is weer een poosje in Nederland om bij haar kleinkinderen te zijn.

Eerst moet Feetje afzwemmen. Zo doet het geweldig. Geen enkel foutje. Na een uurtje staat ze bibberend en trots met haar diploma in de hand. Pappa is ook nat. Want de vaders moesten samen met de kinderen watertrappelen.

Djoen moet een half uurtje wachten voordat ze aan de beurt is. Ze zit in haar roze badjasje, met haar bikini eronder. Straks moet ze zich helemaal aankleden. Met zelfs haar goede schoenen en een regenjas aan. Om te laten zien dat ze ook helemaal gekleed kan zwemmen. Djoen is een beetje zenuwachtig, daarom mag ze op het tablet van oma een spelletje doen.

Ik heb pijn in mijn hand,” zegt Djoen dan. Ze laat oma een wondje op haar handpalm zien. “En mijn elleboog doet ook zeer. Ik ben gisteren gevallen bij het klimmen.” Djoen trekt haar mouw omhoog en toont oma een grote schaafwond. Dat ziet er lelijk uit.

Jeetje, lieverd, wat heb jij een smak gemaakt. Je borst zit ook vol met diepe schrammen. Je bent raar gevallen,” zegt oma bezorgd.

Deze zijn niet van het vallen.” Djoen wrijft zachtjes over de vurige krassen op haar borst.

Hoe kom je daar dan aan?”

'Nou, Snoepie wil altijd tegen me opklimmen en dan gebeurt dat.”

Ja, maar Peppie en Kokkie mogen jou niet kapot maken,” vindt oma. Ze geeft de cavia's altijd andere namen om Djoen en Feetje een beetje te plagen.

Hij doet het niet expres,” mompelt Djoen. “Ik vind het niet erg.”

Maar ik wel,” zegt oma. “Ik wil niet dat je littekens krijgt.”

Dat wil ik ook niet,” bemoeit mamma zich ermee. “Je moet de cavia's laag op je schoot houden. Anders maken ze je mooie huidje helemaal kapot met hun nagels.”

Djoen kijkt beteuterd. Ze houdt zoveel van haar dieren dat die eigenlijk alles van haar mogen. Maar dan hoort ze dat het afzwemmen gaat beginnen. Mamma helpt haar met al haar kleren aantrekken en dan gaat Djoen aan de slag. Wat moet ze veel doen. Een C-diploma halen gaat niet zomaar. Bij elkaar wel een halve kilometer zwemmen. Op de rug, op de buik, onder water. Het gaat allemaal prima.

Djoen is een bikkel,” zegt oma Ha en oma is het daar roerend mee eens.

Na de diploma-uitreiking gaan ze met z'n allen lunchen op een terras in Noordwijkerhout. Om het te vieren. De meisjes krijgen bloemen en cadeautjes. Na deze dag mogen ze een beetje uitrusten. Want de zwemlessen en de balletlessen zijn afgelopen. En de laatste schoolweek voor de grote vakantie begint. Daarna gaan Djoen en Feetje met pappa en mamma op reis naar Zweden. Daar gaan ze genieten van de mooie natuur en zwemmen in koude meertjes. Djoens wonden kunnen beter worden. En Pippie en Snoepie? Nou die gaan lekker uit logeren.

Tags: 

2 Comments

Lieve dieren

Wat een schattig verhaaltje! Ik ga binnenkort het boekje Djoen voorlezen aan mijn kleindochters, ik denk dat de oudste 2 dat nu al heel leuk vinden! Groetjes Ineke

Dank je. Ik hoor regelmatig

Dank je. Ik hoor regelmatig van kennissen dat ze de verhaaltjes voorlezen en dat de kinderen ze prachtig vinden omdat het zo herkenbaar is. Succes dus.