Donkere zomerdagen

Soms word je op een ochtend wakker en dan weet je dat het een prachtige dag zal worden. Gewoon omdat de zon schijnt, of omdat je jarig bent. Of omdat je vandaag naar Toverland gaat. En soms denk je al snel dat het een treurige dag gaat worden. Omdat het buiten stormt en regent, omdat je caviaatje ziek is of omdat de juf met het verkeerde been uit bed is gestapt.

Gelukkig kan een dag die somber begint toch nog mooi worden. Als je met elkaar gezellig een spelletje gaat doen. Of knutselen bij de open haard die zulke mooie vlammetjes maakt. Als er leuk bezoek komt en mamma een appeltaart bakt.

Er zijn ontelbare dingen waar je blij van kunt worden. Oma wordt bijvoorbeeld helemaal gelukkig van boterbloemetjes aan de waterkant en van kalfjes die bij hun moeder in de wei staan. En als haar kleinkinderen op bezoek komen, natuurlijk. Djoen krijgt een warm gevoel van alle dieren en Feetje glimt als ze snoepjes krijgt. Pappa wordt blij van vliegen en mamma van Zumba dansen. Op die manier kan elke dag toch een mooie dag worden, ook als hij niet helemaal goed begint.

Maar soms wordt een mooie zonnige dag, die goed is begonnen, toch een heel sombere. Zoals op 17 juli. Er is een vliegtuig neergestort. Met heel veel mensen erin. Nederlandse mensen, die op vakantie gingen naar een ver land. En doordat het vliegtuig in de lucht al kapot was, viel iedereen die erin zat zo maar naar beneden, als rijpe appeltjes uit de boom. Ze kwamen terecht in een groot veld met prachtige zonnebloemen. Niemand kan zo'n val overleven. Nu liggen de dode mensen en de wrakstukken van het vliegtuig tussen de kapotte zonnebloemen. Zo triest. Iedereen in ons land is bedroefd. De mooie zomerdag werd ineens erg donker.

Pappa en mamma zijn zich wild geschrokken. Zij zitten immers bijna elke dag in een vliegtuig. Dat is hun werk. Nu heeft mamma gezegd dat ze heel verdrietig is om wat er is gebeurd, maar dat ze altijd stewardess wil blijven. Omdat dat het mooiste beroep van de wereld is. Pappa denkt er net zo over. Hij wil altijd piloot blijven.

Oma is behalve bedroefd ook bezorgd. Zij wil niet dat haar kinderen zo'n vreselijk vliegongeluk krijgen. En oma is ineens ook bang om te vliegen. Dat is een groot probleem. Want Leo woont met zijn vader en moeder helemaal in Australië. Daar kan je alleen met een vliegtuig komen. Leo wil af en toe zijn oma zien en oma wil dolgraag vaak met Leo knuffelen. Maar ze wil niet uit de lucht vallen.

Dan komt de postbode bij het huis van oma. Hij brengt een kaart en als oma de envelop open maakt ziet ze vier foto's van haar kleinzoon met zijn allerleukste lachjes. Zo schattig. Oma krijgt vanzelf ook een lach op haar gezicht. Achterop de kaart staat: 'we willen je zo graag gauw weer zien'. Oma krijgt er tranen van in haar ogen. En dan weet ze ineens zeker dat ze toch weer gaat vliegen.  

Tags: 

3 Comments

Lieve Ona Ria.  Snap best dat

Lieve Ona Ria.  Snap best dat je bang bent om te vliegen. Wij zijn ook erg bedroefd . Een vriendvan ons met vrouw en hun 2 zonen zaten in het toestel.      maar ik weet zeker dat opa Gerard over je waakt. . Komt goed.  

Donkere zomerdagen

Kan het me heel goed voorstellen die angst, vooral omdat Ringo en zijn vrouw altijd in de lucht werken, maar ze blijven volhouden, dat autorijden gevaarlijker is, dus daar moet je je maar aan vasthouden, sterkte!

vliegramp

Mooi en zo herkenbaar!